Aku Adalah Aku...
^_^........هاري راي عيد الأضحى د قدح
Tuesday, November 8, 2011 @ 4:58 PM | 0 Comment [s]

السلام عليكم

untuk entry kali ni fadh nak share sedikit pengalaman berhari raya aidil adha utara iaitu di negeri Kedah...
sambutan hari raya aidil adha di sini lebih meriah berbanding dengan hari raya aidil fitri..
berbeza di negeri di sebelah selatan...
sambutan hari raya aidil fitri lebih meriah berbanding dengan hari raya aidil adha...
di kedah..
apabila selesai je solat sunat hari raya aidil adha, akan terus diadakan qurban..
lepas je qurban haiwan tersebut akan dilapah dan dibersihkan...
kemudian dimasak..
untuk dibuat kenduri...
jemput sadare mara...
makan ramai-ramai...

menu utama kenduri ni...
daging lembu tadi dibersihkan..
lalu direbus...
yang bahagian tulang dibuat sup...
haaa...
yang ni sume keje orang lelaki...

keje orang perempuan..
kt dapur...
buat air lawar, air asam, dengan sambal kicap..
banyak....
buat dalam besen yang besar...
yela..
da namanye kenduri, mestilah ramai yang datang..
tu yang buat banyak tu...


haa...
ni la dia rupa air lawar tu..




yang ni pulak air asam...


yang ni popular kt johor....
sambal kicap...

dalam air lawar ni ada bawang, chili api, belacan, lengkuas, kelapa, kerisik, daun kerumbar, air asam, garam, gula dan juga bunga kantan...

Menurut Kak Julie (adik kpd abg ipar), x semua kawasan di Kedah menyambut hari raya aidil adba seperti mereka...
hanya terdapat 7 kawasan sahaja di Kedah yang menyambut hari raya qurban dengan meriah..
antaranya di kawasan Sik iaitu tempat di mana fadh join mereka sambut hari raya aidil adha..
memang sangat meriah!!
dengan loghat org utaranye, cakap bukan main laju lagi..
macam 'bullet train'...
ditambah kagi dengan suara yg sangat nyaring..
tapi,
seronok dengar mereka cakap loghat mereka..
ade gak la yang x paham..
buat2 paham sudah...
huhu..
selain tu,
mereka tidak hanya buat kenduri saja2..
maksudnya di sini..
mereka adakan sekali doa selamat ataupun kenduri arwah...
masa ni la sume sedare mara nk kumpul..
kn??

lupa nak gtau..
org kat sini sambut hari raya aidil adha selama 4 hari...
so, sepanjang empat hari tu akan ada haiwan yang akan diqurbankan dan juga kenduri...
haa..
boleh naik berat badan klu dok sini lama2..
huhuhuhuhu....
tapi mereka cakap...
xpe, event ni setahun sekali je...
bukan selalu dapat makan daging fresh..
daging tu x masuk peti ais lagi..
kalau badan naik, kuruskanlah balik..
hahaha..
:p

satakat ini sahaja untuk entry kali in..
maaf andai ade terkasar mahupun tersilap bicara..
sekian..
^_^


Older Post | Newer Post


Story About Stuff Links




Thanks