~AYAM MASAK UNGKEP~
Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian..
Hari ni fadh nk share masakan jawa pulak la..
waalupun fadh x penah buat lg resepi ni..
nti fadh nk cube buat lah...
hehe..
^_^
ini ke hasilnye???
nk tau...
kena la cuba...
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- 1 ekor ayam (dipotong 12, lebih elok sekiranya ayam tua@ayam kampung)
- Bahan-bahan A (untuk dikisar)
- 2 labu bawang besar
- 10 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 20 tangkai cili padi (kalau nak lagi pedas tambahkan lagi cili padi)
- Bahan tumis
- Halia (dihiris nipis)
- 1 liter air
- 2 batang serai
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
Cara-cara
- Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.
- Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.
- Kemudian masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar. Tumis sehingga naik minyak.
- Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.
- Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur. Tu sebab lebih elok guna ayam tua @ ayam kampung.
- Biarkan sehingga kuah pekat (ala-ala rendang gitu). Kemudian bolehlah dihidangkan.
- Selamat mencuba!!
Older Post | Newer Post